Med kurs mot eliten
Laupen tar verden med storm!
.png)
Vi har fulgt 12391 Laupen-PP fra den var kalv, gjennom karantene og testingsstasjon, inn i eliteoksefjøset, ut i besetningene via lab, embryo og distribusjon, og nå er det bare å spenne setebeltene. Laupens NRF-genetikk er klar for take-off og i ferd med å ta verden med storm!
.png)
Illustrasjon: Sunniva Hunskaar Tajet
.jpg)
12391 NR Laupen-PP.
Foto: June Witzøe
Norge har eksportert storfegenetikk i to tiår. Det er ganske imponerende at vi i vårt lille land, gjennom samarbeid i generasjoner mellom melkebønder og avlsorganisasjon, har avlet fram en kurase som hevder seg helt i verdenstoppen. NRF-genetikken bidrar nå til bedre økonomi og bedre dyrevelferd i 22 land.
NRF internasjonalt
Akkurat nå er det 12391 NR Laupen-PP som er den store stjerna og som tar opp stafettpinnen etter 12222 NR Skøien utenlands. Laupen er en skikkelig all-rounder som gir garanti for kolla avkom, og Geno produser hva remmer og tøy kan holde for å møte etterspørselen.
Forsøk og registreringer fra Canada, Irland, USA og Kina viser at genetikken NRF tilfører ved krysningsavl, reduserer kalvingsvansker og dødfødsler, gir bedre fruktbarhet og holdbarhet og høyere tørrstoffinnhold i melk, samtidig som produksjonsnivået opprettholdes.
Preferansene varierer
.jpg)
Foto: Diego Galli
Ei frisk ku med god produksjon som «ikke synes», er grunnleggende for god økonomi i alle land, men ulike land har likevel ulike preferanser som tas hensyn til når Geno Global plukker ut okser. Politikk og naturgitte forutsetninger ligger til grunn for variasjonen i prioriteringer. NRF inngår ofte i 2- eller 3-rase-krysning i besetninger i utlandet, men noen velger også å bruke rein NRF.
12391 NR Laupen-PP i Irland
.jpg)
12391 Laupen-PP har en veldig god melkeproduksjonsprofil med god balanse mellom kg melk og tørrstoff. Den gir bra datterfertilitet, har suverene helseegenskaper og svært gode indekser for jur, klauv og bein. I tillegg bidrar den til økt kollafrekvens i kuflokken, noe som er bra både for dyrevelferd og økonomi, sier Diego Galli i Geno Global.
Foto: Diego Galli
Tom Maloney driver en gård med 350 holsteinkyr i Dungarvan, Irland, sammen med faren og tre ansatte. Gården har nytt fjøs med melkekarusell hvor kuvelferd har topp prioritet. Her er det konsentrert kalving vår og høst og beiting godt over 200 dager i året. Med snittproduksjon på 7 500 kg melk, 4,5 prosent fett og 3,6 prosent protein, ligger besetningen godt over irsk middel (5 500 kg melk, 4,3 prosent fett, 3,54 prosent protein). God besetningsstyring er nøkkelen for å nå måla de setter, og for kuflokken ønskes robuste dyr, økt ytelse og tørrstoff, bedre helse og fruktbarhet. Og selvfølgelig minst mulig heft!
For et par år siden prøvde Tom noen doser av 12222 NR Skøien og likte kalvene godt. Særlig vitaliteten gjorde at de skilte seg ut. Skøyen ble derfor brukt til alt påsett i 2024, og for 2025 ligger det 200 doser REDX på dunken jevnt fordelt på 12391 NR Laupen-PP og 12381 NR Melleby.
Laupens «all round»-egenskaper appellerer, og Tom har store forventninger til NRF-genetikken.
Applaus på oppløpet
.png)
Ulike preferanser i ulike marked
12391 NR Laupen-PP skal få fullføre jobben med applaus på oppløpet, mens nye og lovende okser står klare til å ta plass på eliteokselista for å bidra til ytterligere framgang i besetninger både hjemme og ute. Bruk GS, Geno avlsplan og REDX, og utnytt alle mulighetene du har med NRF-genetikken!
Geno Global
Geno Global AS er Genos heleide datterselskap. Det er ansvarlig for all eksport av NRF-sæd verden over. Geno Global AS har etablert datterselskap i Polen og USA. Det selges i tillegg NRF-genetikk gjennom utvalgte lokale distributører i alle andre markeder.